Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medník – v čase téměř ztracený

mednik-2011-b.png

Další místo v okolí Blanska, které chci vzpomenout, je bývalý trampský camp Medník. Byl založen někdy na konci šedesátých let minulého století a pojmenován po svém zakladateli – Meddym.

Já osobně jsem Medník poprvé viděl někdy okolo mého desátého roku, tedy začátkem 70. let, kdy mne sem vzal můj o rok starší kamarád. Tehdy jsme se jednoho dne dle popisu cesty od jeho staršího bratra vydali za Starým Blanskem příkrým svahem na lesní hřeben nedaleko Hořic. Po náročném zdolání svahu jsme se dostali až téměř na vrchol, do míst, kde se svah zmírnil a před námi byl již prakticky rovný smrkový les. Po pár krocích se pak objevila malá, sluncem rozzářená planina a na ní, pro nás, tehdy desetileté kluky, něco dobrodružně fascinujícího.

Uprostřed planiny bylo velké ohniště s připravenou hranicí dřeva, okolo ohniště pak dva lemující soustředné kruhy z kamení, jako zábrana před případně se šířícím ohněm, okolo pak krásná dřevěná trampská křesla. Tuto scenerii pak dokresloval nádherně vyřezávaný barevný totem s realisticky ztvárněnou sovou a hlavou bizona i s rohy. Na to vše pak musel být nádherný výhled z dřevěné srubové chatky postavené na kmenech 4 okolních smrků, jejíž první podlaží bylo asi 3 m nad zemí a nad ním pak ještě podkroví. Každé patro mělo ze země svůj žebřík. A okolo toho všeho, všude kam ses podíval, čilý ruch od nás starších a i o dost starších vrstevníků – trampů (vše jsme raději jen z dáli sledovali, byli jsme oproti nim zkrátka na tramp ještě malí). Jedna skupinka vyráběla další dřevěné křeslo, druhá dokončovala hranici dřeva táborového ohně, třetí se učila házet nožem na cíl.  Jak jsem již napsal, fascinující zážitek, který mám i po několika desetiletích před očima dodnes.

S představou tohoto zážitku jsem se po, dá se říci půlstoletí, tedy s nástupem roku 2021, vydal Medník opět hledat. Místa okolo Hořic jsem několikrát křížem krážem prošel a nic. Hledal jsem v mapách, na internetu, snažil se najít bližší polohu. Našel jsem sice o Medníku několik zmínek, ale bližší poloha nikde. Až na jedné fotografii (z jedněch turistických stránek) jsem uviděl mou kolegyni z práce a její manžel, pan Zdenek Přibyl, mi polohu Medníku konečně po týdenní anabázi upřesnil. Oslovil i několik svých známých a poslal i pár fotek, pořízených ještě před pár roky, cca 2014, kde bylo možné vidět ještě alespoň pár zbytků - samorostlý rozcestník, pomníček s křížkem a kameny obložené ohniště, vše pod vzrostlými smrky. 

20131217004.jpgrozcestnik-2.png20131217005.jpg20171207038.jpgrozcestnik.png

 

62ce2ad4-b520-47f9-9cc5-725725268653.jpeg

 

Přeposlal mi i pár fotek z  doby současné (od jedné z dcer Meddyho), kde toho již mnoho nezbylo, téměř nic. Jen dva krátké dřevěné kůly s rezavými hřebíky, jeden kůl opřený o pařez, na sobě pak má dřevěný křížek, a malé kamenné ohniště. Právě podle tohoto kůlu s křížkem a upřesnění polohy se mi nakonec místo Medníku podařilo. Musím přiznat, že před upřesněním této polohy a bez fotky ze současnosti jsem okolo tohoto místa při prvních bádáních několikrát prošel ve vzdálenosti asi 10 m a nic neviděl.

 

 

 

 

A tak až napotřetí, vyzbrojen o tyto informace, se mi Medník za krásného zimního počasí (zrovna krásně sněžilo a cestou bylo již asi 10 cm netknutého sněhu) podařilo opět najít. Detail toho, co po něm zbylo, se neliší od předchozího naposled uvedeného popisu, jen bylo vše tiše přikryto sněhem, téměř již pohlcené okolní přírodou.

img_20210106_141927.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co nezničily následky vichřice v roce 2010, to dokončila nedávná kůrovcová kalamita se současnou likvidací jejích následků. Původní povrch nyní zarůstá vysokou trávou a novými stromky a postupně časem bude asi zcela pohlcen neprostupnou houštinou. Medník vznikl v 60. letech, přežil několik desetiletí, nyní jak píši v úvodu, je téměř v čase ztracený.

Více fotografií Medníku v současném stavu a době přiložím do fotopřílohy těchto stránek.

 

Současně jsem požádal okruh svých přátel o dohledání dalších informací a předpokládám, že časem přidám další zajímavosti, zejména z minulosti Medníku. Co bude s budoucností, je otázkou.

Jako první mi přeposlal pan Přibyl již historickou fotku z archivů pana Milana Daňka, kde Meddy připravuje Medník na jeden ze zimních srazů, odhaduji někdy v 70. letech.

mednik.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další nádhernou, opět již historickou fotku jsem našel na jednom fotoalbu pana Čápa na Rajčeti, pověstná chata na čtyřech kmenech v plné parádě.

vlastnfotky004_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velmi zajímavé povídání mi pak poskytl pan Pavel Šmach, které doplnil několika fotografiemi, něco je i od jeho kamaráda Josefa Švrčka. Jeho povídání uvádím v původní podobě a doplním i uvedenými fotografiemi.

Camp Medník založil „táta trampingu na Blanensku“, kamarád Meddy (zvaný též Meddy Šakal), pravděpodobně kolem roku 1970 (?).

Dle jeho vyprávění boudu postavili s jeho kamarádem Rolfem, a to na čtyřech stromech, ve výši podlahy asi 2,5 m. To proto, aby byla chráněna před „nevítanými návštěvníky“.

Uvnitř byly 2 palandy, malá kamínka, stolek a u něj 2 sedačky a policová skříňka – vše z kulatiny. Jedno okénko bylo nad stolkem a jedno ve dveřích. Před dveřmi zvenku byla malá plošinka – jako balkónek, o kterou byl opřen žebřík a ze které se vcházelo do boudy.

Druhý žebřík vedl z opačné strany boudy na půdičku, kde se rovněž dalo nocovat (jednou jsem tam spal a byl jsem jako skrčenec a těšil se na ráno, až se zase narovnám ☺).

 

Pod boudou bylo zřízeno posezení – rohová lavice se stolem. Vše bylo rovněž zhotoveno ze smrkových kuláčů, získaných z prořezávky v okolním smrkovém houští.

Před boudou bylo zbudováno velké ohniště pro slavnostní potlachové ohně, kolem něj byly v kruhu dvě řady jednoduchých lavice z kulatiny a „šerifské křeslo“, za nímž stál krásný totem.

Menší ohniště na vaření bylo o něco níže, nedaleko potůčku, na kterém Meddy s Rolfem vybudovali malou přehrádku. Co si vzpomínám, tak v tom potůčku uschovávali i konzervy, byla to taková provizorní chladnička.

Nedaleko byl pramínek, ke kterému se chodilo pro pitnou vodu.

 

Mě na ta místa poprvé zavedl můj dobrý kamarád Dolyk, se kterým jsem se tenkrát, ještě jako žáček ZDŠ ve věku asi kolem 12 roků, toulával po lesích v okolí Blanska. Již tehdy jsme „propadli“ vášni, nazývající se tramping a příroda pro nás byla vším.

A když potom Meddy ještě začal vychovávat nový trampský dorost tím, že v tehdejším Domě pionýrů a mládeže v Blansku otevřel „zájmový kroužek Táborník zálesák“, bylo v našem případě rozhodnuto.

S mými kamarády jsem se zúčastnil na Medníku několika potlachů, které se vždy konávaly kolem února – a byly to akce pouze pro „otrlé zálesáky“. Spalo se tam kde si kdo „ustlal“, tedy povětšině „pod širákem“ – tj. s volným nebem a korunami smrků nad hlavou – a v únoru také jen na pár chvojích na sněhu a pod starou vojenskou celtou. Na potlachy občas zajeli i policajti (orgány VB), aby tam „ty protistátní živly“ zkontrolovali ☺. Trampové jim – a vůbec celému tehdejšímu režimu byli tzv. „trnem v oku“.

Tolik asi z mých vzpomínek. V příloze Ti posílám nějaké fotky a list z mého starého „cancáku“, kam mi Meddy napsal v upomínku pár veršíků. Za kvalitu fotek se omlouvám, lepší jsem nesehnal.

z-meddyho-kroniky.jpgChata na Medníku z Meddyho kroniky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_3211a.jpg Legendární chata na Medníku opět v celé podobě

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

list-z-cancaku-od-meddyho_1970.jpgList z cancáku od Meddyho

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mednik_pozvanka-na-4.jpgPozvánka na potlach (12.2.1972)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mednik.jpgSraz na Medníku

 

 

 

 

 

 

 

 

Tolik příspěvek od Pavla Šmacha

 

 

Při hledání na internetu se mi k Medníku podařilo najít ještě následující zajímavé odkazy:

http://www.trampnet.sk/osady/l/luha/luha.htm

http://www.scrajecko.cz/index.php?page=foto_horice_2014/foto_horice_2014

https://jirikalab.estranky.cz/fotoalbum/ts-ika/po-tramp_-osadach-4/

https://sites.google.com/site/nastrampvto/abc/s/tosevernihvezdablansko1972

https://www.youtube.com/watch?v=LhvQE5q7RPk

https://www.youtube.com/watch?v=RHsXTUbmdGU

Dnes mi pan Přibyl poslal další fotky - z této neděle 10.1.2021, kdy Medník opět navštívil. A sdělil, že určitě nebyl sám, kdo si den, možná dva dny před ním opět na Medník vyšel a zavzpomínal - k Medníku byla vyšlapaná ve sněhu znatelná cestička, na ohništi musel být určitě rozdělán oheň, vedle zbytek dříví a okolo ohniště ušpalaný sníh.

20210110003.jpg

20210110005.jpg

20210110010.jpg

O pár dní později, vše opět tiše zaváto sněhem:

img_20210120_124106.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A o pár týdnů později, 9.2.2021 Medník v ledovkovém hávu.

img_20210209_131352.jpgimg_20210209_132531.jpgimg_20210209_132613.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_20210209_134038.jpgimg_20210209_134325.jpgimg_20210209_134048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_20210209_134058.jpgimg_20210209_134214.jpgimg_20210209_134254.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img_20210209_134259.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image0--1-.jpeg

I dnešní, již březnový, a pro tuto zimu možná i poslední sníh přílákal na toto místo i mého dalšího známého, badatele Aleše Pekárka z byciskala.cz, který mi poslal opět krásný, sněhem zavátý snímek Medníku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář