Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olomučanská keramika - odjinud (převzato od T. Macek (4.1.2010))

27. 3. 2011

 

Marketing nejen v Olomučanech, aneb...

T. Macek   (4.1.2010)

Hlavou proti času.

velky_obrazek

I tak by se dal začít příběh jedné keramické manufaktury. Vznikla v dobách, kdy už byl tatam lesk a sláva fajánse a Wedgwoodovy kameniny. V roce 1849 se v Olomučanech u Blanska začíná rozjíždět keramická výroba.

velky_obrazek

*

velky_obrazek

Prvotní užitková hrnčina a kamenina brzy nabývá svého osobitého výrazu. Kvalitní střep je pokryt bílou glazurou a opatřen pestrobarevnou malbou, připomínající už přežitý fajáns. Tím se dotáčí vývoj jedné etapy zboží. Dříve jen v bohatších vrstvách dostupný, tzv měšťanský artikl se stává dostupný i chudším domkařům.

velky_obrazek

*

velky_obrazek

Čas si ovšem vždy žádá změny a tak i v Olomučanech reagovali na vývoj trhu. Spolupracovali s uměleckým ateliérem ve Wídni. Tak vznikalo v Olomučanech i zboží jisté umělecké – výtvarné hodnoty. Pomalu se tak přecházelo od tzv.“selské kameniny“ k novým stylům. ( Jednalo se spíše o tvrdou živcovou pórovinu) Onen selský sortiment vyrábělo více manufaktur na našem území a tak trh se pomalu sytil. Sytil se trh a měnila móda.

velky_obrazek

*

velky_obrazek

*

velky_obrazek

Do sortimentu Olomučanské keramiky tak zasáhlo více stylů. Nalezneme tu znaky Empíru, Renesanční reliéfní ornamenty atd. Kromě užitkové a dekorativní keramiky se v sortimentu objevuje i celá kamnářská kolekce.

velky_obrazek

Umění 2,pol. 19,stol se ocitlo v krizi. V sortimentu se střídají styly rychle a překotně. Historizující slohy, naturalismus a přes to dekorativismus. I přes tento překotný stav se daří keramiku držet a propagovat. Dokonce získává i ocenění na světových výstavách.. Třebas roku 1876 v Mnichově medaili zlatou!

velky_obrazek

Tato firma zaměstnává na svém vrcholu až na 100 zaměstnanců.

velky_obrazek

Ovšem s přelomem století se láme i životaschopnost manufaktury. Byť ještě roku 1900 modernizuje a pec přechází z topení dřevem na uhlí. Pořizuje se muflová pec na jemnější zboží. Pomalu se snižují stavy zaměstnanců a tříbí sortiment. Po roce 1905 se ukončuje výroba jemné keramiky a dále se vyrábí jen šamotové zboží a prodávají suroviny.

velky_obrazek

*

velky_obrazek

Spirála času semlela Olomučanskou keramiku a z trhu ji vytlačil technicky kvalitnější, žádanější a levnější porcelán.

velky_obrazek

*

velky_obrazek

Pokud vás nadšení inspirovalo a chcete si založit novou dílnu, můžete začít zde , a to třebas nákupem vybavení:

http://www.artkeramika.cz/index.php?node=5

velky_obrazek

*

velky_obrazek

To a ještě něco navíc si můžete prohlédnout v jednom z nejmenších museí, museu keramiky v Olomučanech u Blanska.